Jouw merk registreren, hoe werkt dat?

Deze maand staat in het teken vaan naamgeving, maar hoe registreer je eigenlijk een merknaam? Ik leg het je uit.
Author ContiNews
Date 10 maart 2021
Categorie Blogs & Vlogs
5d28a2b6-9a45-4b0b-8ff7-c00b81310473
Date 10 maart 2021
Categorie Blogs & Vlogs

Deze maand staat in het teken vaan naamgeving, maar hoe registreer je eigenlijk een merknaam? Ik leg het je uit. Wanneer je als ondernemer jouw handelsnaam als logo of promotie gebruikt mag je al spreken van een merk. Om misbruik te voorkomen kan je de keuze maken om dit merk te laten registreren. Dit kan je doen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP). Deze instantie bepaalt of je merknaam geregistreerd kan worden. Je kunt zelf een aanvraag doen, maar je kunt het uiteraard ook door een bureau laten doen. Wanneer je het zelf wilt doen kan je dit regelen op de website van Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. De kosten hangen af van de regio waarin je jouw merk wilt laten registreren en in hoeveel klassen. Je merk registreren kan in drie verschillende regio’s: 

  • Benelux
  • Europa
  • Internationaal

Waren- en dienstenklassen Wanneer je een merk wilt registreren moet je aangeven welke producten en/of diensten jij levert. Er zijn 34 warenklassen en 11 dienstenklassen. Zo is er bijvoorbeeld klasse voor sportkleding maar ook een klasse voor het organiseren van evenementen. Hierbij is het belangrijk om vooruit te denken over wat je wellicht in de toekomst zou kunnen gaan doen en/of leveren. Het is namelijk goedkoper om jouw merk meteen voor verschillende klassen te laten registreren, dan wanneer je jouw merk opnieuw laat registreren in een aparte klasse. Bijvoorbeeld: Een leverancier van sportsupplementen, heeft het merk ook laten registreren voor overige sportartikelen, tassen en kleding. Verschillende vormen van registratie Om een merk te laten registreren moet je aangeven op wat voor manier je dit wilt doen. De meest gekozen manier is het registreren van het ‘Woordmerk’. Dit is tevens ook de beste bescherming van jouw merk. Zowel grafisch als in tekst is het woord beschermt binnen de gekozen klassen. Wanneer je voor een ‘Woordmerk’ kiest moet je onderscheidend genoeg zijn en mag het niet beschrijvend zijn. Bijvoorbeeld: Een leverancier van koelkasten die als merknaam ‘Fridge’ heeft zal worden geweigerd. In dit geval kan je ervoor kiezen om voor de andere manier te kiezen en dat is het beeldmerk in combinatie met het woordmerk laten registreren. Bij een ‘beeldmerk in combinatie met woordmerk’ wordt de grafische combinatie van die twee gezien als hetgeen wat het onderscheidend maakt. Zo zie je dat er een hoop factoren zijn waar je rekening mee moet houden. Hulp nodig bij het laten registreren van jouw merk? Wij helpen je graag! Tom Winter

18-01-2024 Univé Noord-Holland is een regionale vestiging van Univé, een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die opereert als een coöperatie. Dat doen ze onder andere vanuit twaalf winkels verspreid over Noord-Holland, het Groene Hart en Zwolle. Al sinds 1794 helpt Univé Noord-Holland risico’s te voorkomen, gevolgen te beperken en te verzekeren wat écht nodig is. Karin Groot van Univé Noord-Holland vertelt over hun manier van werken en over de samenwerking met Continews.
24-11-2022 BungalowSpecials, onderdeel van BookerZzz, in 2004 opgericht naar de succesformule van HotelSpecials.nl. Op de vergelijkingssite kunnen mensen eenvoudig bungalows uitzoeken en tegen de laagste prijs boeken. Fredrik Jansson, mede-eigenaar van onder andere BungalowSpecials, vertelt waarom hij Continews ingeschakeld heeft voor het versterken van zijn naamsbekendheid op de Nederlandse markt.
12-10-2022 Foodello is een in Nederland vrij nieuwe online supermarkt. De retailer verkoopt voedsel en huishoudartikelen die niet in de winkelschappen belanden. Bijvoorbeeld vanwege een naderende tenminste-houdbaar-tot datum, een veranderde verpakking, of omdat een product uit het assortiment verdwijnt.
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media