7 principes van Cialdini binnen PR

Binnen marketing en PR gaat het voor een groot deel om overtuigen. Robert Cialdini, oud-hoogleraar psychologie en marketing en dé expert op het gebied van beïnvloeding en overtuigen, omschrijft met zijn 7 beïnvloedingsprincipes de basis van elke marketing- of reclamecampagne. Maar zeker ook binnen PR zijn deze principes niet geheel onbelangrijk.
Author Casper van Diemen
Date 16 februari 2023
Categorie Blogs & Vlogs
Name Puck Peters
Roze en Wit Modern Koffie Thema Instagram Post
Date 16 februari 2023
Categorie Blogs & Vlogs
Name Puck Peters

7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini binnen PR

 

Binnen marketing en PR gaat het voor een groot deel om overtuigen. Robert Cialdini, oud-hoogleraar psychologie en marketing en dé expert op het gebied van beïnvloeding en overtuigen, omschrijft met zijn 7 beïnvloedingsprincipes de basis van elke marketing- of reclamecampagne. Maar zeker ook binnen PR zijn deze principes niet geheel onbelangrijk.

 

In het boek ‘persuasion’ (opvolger van ‘Influence’) vertelt Cialdini alles over de beïnvloedingsprincipes en hoe je deze het best kunt toepassen. Een aanrader voor iedere marketeer en PR-adviseur. Hieronder lees je meer over deze principes.

 

Sympathie
Zorg er als organisatie voor dat het ‘publiek’ je mag. We nemen nou eenmaal meer aan van mensen die we mogen of sympathiek vinden.

 

Wederkerigheid
Oftewel: geven en nemen. Een voorbeeld hoe wij dit toepassen binnen PR is door samen te werken met journalisten of influencers: wij bieden een product of uitnodiging aan en in ruil daarvoor schrijven of posten zij daarover. Marketeers zetten dit principe vaak in door samples weg te geven.

 

Eenheid
Van nature hebben mensen de behoefte om ergens bij te horen. Eenheid creëer je door in te spelen op het groepsgevoel van mensen. Factoren zoals cultuur, locatie en leeftijd spelen hierbij een grote rol.

 

Autoriteit
Van nature nemen we meer aan van mensen met autoriteit. Binnen PR spelen we hierop in door bekende personen of influencers in te zetten. Ook nemen we meer aan van experts op een bepaald vakgebied. Daarom werkt het goed om experts aan het woord te laten over het vakgebied waarin zij gespecialiseerd zijn.

 

Sociale bewijskracht
Veel mensen zoeken een organisatie eerst op voordat ze een product/dienst aanschaffen. Reviews en recensies kunnen hierbij enorm helpen, omdat ze vaak gezien worden als een bevestiging van de keuze. Maar ook artikelen in de media over een merk zorgen voor meer geloofwaardigheid. Kopers hebben meer vertrouwen in een product/dienst waar andere mensen enthousiast over zijn.

 

Schaarste
Mensen hechten veel waarde aan dingen die moeilijk te verkrijgen zijn. Bij velen komt het ‘FOMO (Fear Of Missing Out) gevoel’ dan omhoog. De gedachte om iets te missen, kan mensen in beweging zetten. Want wanneer iets schaars is, willen we het sneller hebben. Daarnaast is schaarste momenteel een hot-topic in de media, denk aan medicijnen, groente, grondstoffen, chips, etc. Slim om als organisatie daarop in te spelen dus.

 

Consistentie
Dit principe draait om mensen enthousiast te maken, maar ook om deze aandacht consistent vast te houden. Één keer met je organisatie in de media komen is leuk, maar als het op maandelijkse basis gebeurt, blijft jouw organisatie bij zowel het publiek als bij journalisten on top of mind.

 

De beïnvloedingsprincipes zijn dus niet alleen interessant voor marketing en sales, ook PR-adviseurs hebben er baat bij om deze principes toe te passen. Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

 

  • Puck
09-04-2024 Ieder jaar kiest Continews een goed doel uit om gedurende 12 maanden gratis voor te werken. Een gift in de vorm van een Nicheabonnement, waarbij maandelijks proactief media-aandacht wordt gegenereerd. Afgelopen jaar viel de keuze op Made Blue Foundation.
18-01-2024 Univé Noord-Holland is een regionale vestiging van Univé, een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die opereert als een coöperatie. Dat doen ze onder andere vanuit twaalf winkels verspreid over Noord-Holland, het Groene Hart en Zwolle. Al sinds 1794 helpt Univé Noord-Holland risico’s te voorkomen, gevolgen te beperken en te verzekeren wat écht nodig is. Karin Groot van Univé Noord-Holland vertelt over hun manier van werken en over de samenwerking met Continews.
24-11-2022 BungalowSpecials, onderdeel van BookerZzz, in 2004 opgericht naar de succesformule van HotelSpecials.nl. Op de vergelijkingssite kunnen mensen eenvoudig bungalows uitzoeken en tegen de laagste prijs boeken. Fredrik Jansson, mede-eigenaar van onder andere BungalowSpecials, vertelt waarom hij Continews ingeschakeld heeft voor het versterken van zijn naamsbekendheid op de Nederlandse markt.
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media