De kracht van het waterlelie-effect: zo zet jij media-aandacht slim in voor jouw bedrijf

De kracht van de waterleliestrategie is een van de meest effectieve manieren om je boodschap te laten groeien en zoveel mogelijk media-aandacht te genereren. Maar hoe zet je deze kracht optimaal in voor jouw onderneming?
Author Roos
Date 29 maart 2025
Categorie Blogs & Vlogs

Als PR-adviseur weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om jouw bedrijfsnieuws strategisch te verspreiden. De kracht van de waterleliestrategie is een van de meest effectieve manieren om je boodschap te laten groeien en zoveel mogelijk media-aandacht te genereren. Maar hoe zet je deze kracht optimaal in voor jouw onderneming? In deze blog vertel ik je hoe je een nieuwsbericht via een slimme mediastrategie kunt verspreiden, zodat het een sneeuwbaleffect creëert in verschillende kanalen. 

 

  • Pitchen naar landelijke en regionale media
    De eerste stap is om het nieuws te pitchen bij journalisten. Dit doe je door jouw verhaal voor te leggen aan journalisten van landelijke en regionale media. Dit kunnen zowel grote kranten als radio- en tv-zenders zijn. Het doel is niet alleen om het nieuws bekend te maken, maar ook om journalisten de ruimte te geven om er met hun eigen expertise een interessant artikel, interview of reportage van te maken. De kracht van deze aanpak ligt in de expertise, het bereik van de journalist en het medium dat de journalist bedient. Journalisten kunnen jouw verhaal op een manier brengen die optimaal aansluit bij hun doelgroep, waardoor de kans op media-aandacht aanzienlijk groter is.

 

  • Niche- en vakmedia: expertise als sleutel
    Als jouw bedrijf zich richt op een specifiek vakgebied, is het belangrijk om ook nichemedia te benaderen. Dit zijn gespecialiseerde vakbladen en websites die zich richten op jouw specifieke branche. Het persbericht dat we hiervoor maken, sturen we naar journalisten die werken voor deze vakmedia. Zij zijn vaak op zoek naar actualiteiten en diepgaande artikelen die specifiek aansluiten bij de belangen van hun lezers. Het voordeel van nichemedia is dat je hier jouw expertise kunt laten zien en je boodschap op een gerichte manier overbrengt naar een zeer relevante doelgroep. Vaak hebben journalisten uit dit segment behoefte aan meer gedetailleerde informatie, dus het kan waardevol zijn om extra quotes of achtergrondinformatie aan te bieden.

 

  • LinkedIn: je media-aandacht versterken
    Als jouw nieuws daadwerkelijk opgepikt is door de media, is het tijd om die aandacht te benutten. Dit doe je door de media-aandacht te delen op jouw LinkedIn-pagina. Dit kan zowel via de persoonlijke pagina van de CEO als de bedrijfspagina. De post bevestigt dat jouw onderneming nieuwswaardig is en wordt erkend door de pers. Door de betrokken journalisten en media te taggen, vergroot je niet alleen de zichtbaarheid, maar bouw je ook een netwerk van journalisten die je in de toekomst weer kunnen helpen. Vergeet niet om relevante hashtags te gebruiken, zodat de post makkelijker gevonden wordt door geïnteresseerden in de branche.

 

Conclusie
De kracht van de waterleliestrategie ligt in de gelaagde benadering van media-aandacht. Door strategisch te pitchen naar verschillende kanalen en de aandacht vervolgens via LinkedIn te versterken, creëer je een sneeuwbaleffect, dat jouw onderneming in de spotlight zet. Het draait om het slim inzetten van de juiste mediakanalen en het benutten van de kracht van netwerken. Zo zorg je ervoor dat jouw boodschap steeds verder verspreid wordt en jouw bedrijf groeit in bekendheid en autoriteit binnen de branche. 

 

Wil jij ook met jouw bedrijf of organisatie in de spotlight staan? Ik help je graag verder.  

 

Lenna van den Haak 

Senior PR-adviseur bij Continews 

 

Tags BtB | BtC
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media