De impact van AI op PR: gaan robots ons werk overnemen?

Of het nu gaat om een idee voor een blog of het genereren van content, AI is voor mij een handige tool. Maar met de opkomst van kunstmatige intelligentie hoor ik ook andere geluiden: gaat AI ons werk echt overnemen? Het lijkt wel of alles wat we doen – van het schrijven van blogs en persberichten tot het versturen van e-mails – ook door robots gedaan kan worden. Maar kan AI ook het echte werk in PR overnemen, zoals het vinden van het juiste verhaal en het opbouwen van relaties? 
Author Roos
Date 27 maart 2025
Categorie Blogs & Vlogs
Foto Ilona Woud (1)
Date 27 maart 2025
Categorie Blogs & Vlogs

Wie gebruikt AI-tools nog niet? Als PR-professional maak ik bijna dagelijks gebruik van ChatGPT. Of het nu gaat om een idee voor een blog of het genereren van content, AI is voor mij een handige tool. Maar met de opkomst van kunstmatige intelligentie hoor ik ook andere geluiden: gaat AI ons werk echt overnemen? Het lijkt wel of alles wat we doen – van het schrijven van blogs en persberichten tot het versturen van e-mails – ook door robots gedaan kan worden. Maar kan AI ook het echte werk in PR overnemen, zoals het vinden van het juiste verhaal en het opbouwen van relaties? 

 

AI als ondersteuner, niet als vervanger 

Waar AI een enorme meerwaarde biedt, is in het ondersteunen van routinetaken. Het verwerken van grote hoeveelheden data, het bedenken van ideeën of het opstellen van eerste versies van persberichten; dit zijn allemaal zaken waarin AI goed kan helpen. Maar wat ik zelf merk, is dat AI niet als vervanger moet worden gezien, maar als hulpmiddel dat tijd bespaart. Hierdoor kan ik me meer focussen op de creatieve aspecten van mijn vak – juist de dingen die PR zo boeiend maken. 

 

Wat kan AI precies doen voor PR? 

Voor mij is een van de grootste voordelen van AI dat het snel ideeën kan genereren. Als ik vastzit, kan ik AI gebruiken om een frisse invalshoek te krijgen voor een blog of campagne. Een ander voordeel is dat AI eenvoudig een persbericht kan opstellen, inclusief de juiste structuur en tone of voice. Natuurlijk is de output niet altijd perfect, maar het geeft me wel een waardevol startpunt. Het maakt mijn werk makkelijker, maar overbodig? Absoluut niet.  

 

De menselijke factor blijft essentieel 

Toch blijft de belangrijkste vraag: kan AI de menselijke factor in PR vervangen? Mijn antwoord is simpel: nee, en gelukkig maar. AI kan veel, maar het kan niet écht begrijpen wat er speelt in de maatschappij, de subtiele nuances van menselijke emoties of de authentieke connectie die we met mensen opbouwen. Het zijn juist de gesprekken, de empathie en de menselijke ervaring die de echte impact van PR bepalen. 

 

In de toekomst zie ik AI als een samenwerking. Het zal ons helpen om efficiënter en effectiever te werken, maar het zal nooit de menselijke creativiteit en intuïtie vervangen. In plaats van bang te zijn voor de technologie, kunnen we AI omarmen en zien als een tool die ons werk verrijkt en ons in staat stelt nog betere resultaten te behalen voor onze klanten. 

 

Ilona Woud

Tags BtB | BtC
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media