Van nieuwsgierigheid naar inzicht: mijn ochtend bij de krant

Tijdens mijn afstudeeronderzoek en –stage bij Continews wil ik weten hoe redacties omgaan met persberichten en hoe ze het liefste benaderd willen worden. Dit omdat ik wil onderzoeken hoe het aantal nieuwsplaatsingen omhoog kan voor verstuurde persberichten. Ik mocht langskomen bij de redactie van de Alkmaarse Courant van het Noordhollands Dagblad. Hoe dat in z’n werk ging? Je leest het in deze blog.
Author Roos
Date 15 mei 2025
Categorie Blogs & Vlogs
foto Max
Date 15 mei 2025
Categorie Blogs & Vlogs

Tijdens mijn afstudeeronderzoek en –stage bij Continews wil ik weten hoe redacties omgaan met persberichten en hoe ze het liefste benaderd willen worden. Dit omdat ik wil onderzoeken hoe het aantal nieuwsplaatsingen omhoog kan voor verstuurde persberichten. Ik mocht langskomen bij de redactie van de Alkmaarse Courant van het Noordhollands Dagblad.  

 

Ik was erg benieuwd naar hoe ze op een redactie van een lokale krant omgaan met persberichten van de opdrachtgevers van Continews. Ik was nog nooit eerder op een redactie geweest, dus ik was ook nieuwsgierig naar de dagelijkse gang van zaken daar. 

 

Eerste indruk van de redactie 

Op een donderdagochtend mocht ik langskomen en ik werd ontvangen door Hedzer Faber, de redactiechef. Ik was wat aan de vroege kant, en terwijl ik wachtte, zag ik de hele redactie langzaam binnen druppelen. De muur hing vol krantenknipsels met iconisch nieuws uit de geschiedenis van de Alkmaarse Courant. De sfeer tussen de medewerkers was gemoedelijk. Wat ik zelf erg interessant vond, is dat ik de ochtendvergadering kon bijwonen. Zo kreeg ik goed zicht op hoe er dagelijks bepaald wordt wat er in de krant komt en hoe de redactie met nieuws omgaat. 

 

Wat ik heb geleerd en gedaan 

Tijdens mijn bezoek heb ik uitvoerig gesproken met de redactiechef. Hij vertelde dat een persbericht vooral nieuwswaardig moet zijn voor de lokale lezer. Het moet iets nieuws brengen en écht relevant zijn, geen promotiepraatje. Wat mij opviel, is dat de redactie nooit een bericht één-op-één overneemt. Ze gebruikt het hooguit als startpunt voor haar eigen verhaal. E-mail is de beste manier om contact te zoeken, en dan het liefst op tijd, zeker als je wilt dat ze nog iets met het nieuws kunnen doen. Sterke invalshoeken, concrete cijfers en goede foto’s maken ook verschil. En het helpt als je meedenkt in plaats van alleen maar zendt. 

 

Wat ik meeneem uit dit bezoek 

Het bezoek gaf me veel inzicht in hoe redacties echt werken. Ik begrijp nu beter waarom sommige berichten geplaatst worden en andere niet. Voor mijn onderzoek kan ik deze inzichten goed gebruiken om PR-teksten effectiever te maken. En zelf vond ik het leuk om te zien hoe kritisch en betrokken journalisten zijn. Het bezoeken van redacties smaakt in ieder geval naar meer.  

Tags BtB | BtC
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media