In zwaar weer? Blijf wél in gesprek met de media

Onrustige periodes, die zijn er altijd. Juist in zulke periodes is het belangrijk om als prominente speler in je sector wél in gesprek te blijven met de media. Waarom? Omdat het medialandschap geen vacuüm is. Als jij niets zegt, vullen anderen dat gat. En vaak niet met het volledige verhaal. Dan ontstaat er een eenzijdig beeld – en dat beeld blijft hangen bij het grote publiek, bij beleidsmakers en bij je stakeholders. Wat je juist wel kunt doen, lees je in deze blog.
Author Roos
Date 24 maart 2025
Categorie Blogs & Vlogs
548A5589
Date 24 maart 2025
Categorie Blogs & Vlogs

In sommige sectoren is het op dit moment flink onrustig. Denk aan de jeugdzorg, de energiesector of de voedselindustrie: media berichten regelmatig over misstanden, maatschappelijke zorgen of politieke druk. Begrijpelijk dat organisaties in deze sectoren zich het liefst even stilhouden. Even geen aandacht. Even geen interviews.

 

Maar juist in zulke periodes is het belangrijk om als prominente speler in je sector wél in gesprek te blijven met de media.

 

Waarom? Omdat het medialandschap geen vacuüm is. Als jij niets zegt, vullen anderen dat gat. En vaak niet met het volledige verhaal. Dan ontstaat er een eenzijdig beeld – en dat beeld blijft hangen bij het grote publiek, bij beleidsmakers en bij je stakeholders.

 

Wat kun je dan wél doen? Een paar praktische adviezen:

 

1. Reageer snel en feitelijk

Zorg dat je altijd bereikbaar bent voor journalisten. Geef feitelijke antwoorden. Ook als je (nog) niet alles weet, kun je wel transparant zijn over het proces. ‘We onderzoeken dit intern en komen hier binnen 24 uur op terug’ is veel beter dan radiostilte.

 

 

2. Activeer je stakeholders

Laat het niet alleen aan je persvoorlichter over. Vraag partners, branchegenoten en andere betrokkenen om genuanceerde berichten of analyses te delen op sociale media. Deel bijvoorbeeld een artikel waarin ook jouw kant van het verhaal staat. Zo help je het bredere plaatje zichtbaar te maken.

 

3. Bereid je mediawoordvoerders goed voor

Een geïnformeerde woordvoerder maakt het verschil. Laat hen trainen op het brengen van lastige boodschappen. Geef ze heldere kernboodschappen mee en oefen met kritische vragen.

 

4. Denk aan de lange termijn

Media-aandacht is niet alleen een risico, maar ook een kans om vertrouwen op te bouwen. Juist als je laat zien dat je transparant, bereikbaar en oplossingsgericht bent – ook in moeilijke tijden – vergroot je je geloofwaardigheid.

 

Bij Continews helpen we organisaties om zichtbaar te blijven, ook als de wind tegenzit. Want communicatie is geen fairweather tool. Juist in zwaar weer toon je wie je écht bent.

 

CasPr

Tags BtB | BtC
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media