2 voorbeelden van doorgeschoten businessmodellen

Zelf denk ik dat je het klanten zo gemakkelijk mogelijk moet maken en natuurlijk is het een goed streven om het meest efficiënte bedieningsconcept te ontwikkelen.
Author ContiNews
Date 28 februari 2019
Categorie Blogs & Vlogs
Blog-casper
Date 28 februari 2019
Categorie Blogs & Vlogs

Ben je als dienstverlener een online of een offline player? Dat lijkt een logische vraag maar tegelijkertijd ook een onzinnige vind ik. Laatst sprak ik een relatie en binnen haar organisatie was een probleem ontstaan met een klant. Een klant die vaker producten bij hen koopt. Online. Deze keer was er iets misgegaan met de bestelling. Het ging om een product van een derde partij. Eerst bleek het hun fout en heeft iemand van customer care laten weten de schade te herstellen daar de derde partij dit niet wilde. Later, na overleg met collega’s, is het bedrijf er toch op teruggekomen en hebben zij de klant geïnformeerd dat de fout bij hem zelf lag dus dat hij er zelf voor op moest draaien. Want, eigen fout dus eigen probleem. De spagaat werd iets groter toen een van de IT’ers vertelde dat het waarschijnlijk aan een fout in de eigen site heeft gelegen en dat de klant er niets aan kon doen. De klant stapte naar Kassa en mijn relatie vroeg de hulp van een woordvoerder. Het advies van de woordvoerder: rijd ten eerste blij de klant langs met een doos chocolade en bied excuses aan. Iedereen maakt fouten toch? Daar wilde het bedrijf echter niet aan want het hele businessmodel is online. 

 

Online bestellen zonder proberen

Een ander mooi voorbeeld van ‘doorgeschoten businessmodellen’ valt te herkennen bij dealers en leasemaatschappijen voor elektrische auto’s. Een beetje knappe stekkerauto kost een ton. Even proberen is dan wel prettig lijkt mij. Dat valt echter niet mee want de meeste partijen hebben geen modellen om te proberen voorradig. Kan niet waar zijn toch? Feitelijk moet je dus op basis van verhalen van anderen zo’n voertuig aanschaffen? Natuurlijk zou je kunnen zeggen hou eens op met dat vingertje. Maar hoe denk jij dan over dit punt? Is het nodig om je business te typeren als 100% on- of 100% offline? Zelf denk ik dat je het klanten zo gemakkelijk mogelijk moet maken en natuurlijk is het een goed streven om het meest efficiënte bedieningsconcept te ontwikkelen.Maar schiet niet door en tover zo nu en dan eens een lach op het gezicht bij je klanten door ze te verrassen.

 

   Casper van Diemen

09-04-2024 Ieder jaar kiest Continews een goed doel uit om gedurende 12 maanden gratis voor te werken. Een gift in de vorm van een Nicheabonnement, waarbij maandelijks proactief media-aandacht wordt gegenereerd. Afgelopen jaar viel de keuze op Made Blue Foundation.
18-01-2024 Univé Noord-Holland is een regionale vestiging van Univé, een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die opereert als een coöperatie. Dat doen ze onder andere vanuit twaalf winkels verspreid over Noord-Holland, het Groene Hart en Zwolle. Al sinds 1794 helpt Univé Noord-Holland risico’s te voorkomen, gevolgen te beperken en te verzekeren wat écht nodig is. Karin Groot van Univé Noord-Holland vertelt over hun manier van werken en over de samenwerking met Continews.
24-11-2022 BungalowSpecials, onderdeel van BookerZzz, in 2004 opgericht naar de succesformule van HotelSpecials.nl. Op de vergelijkingssite kunnen mensen eenvoudig bungalows uitzoeken en tegen de laagste prijs boeken. Fredrik Jansson, mede-eigenaar van onder andere BungalowSpecials, vertelt waarom hij Continews ingeschakeld heeft voor het versterken van zijn naamsbekendheid op de Nederlandse markt.
Vorige
Volgende
Wij maken van jouw merk een bron van informatie voor relevante media