”Kun je je vragen vooraf nog even mailen?” Dit krijg ik als journalist vaak te horen en in sommige gevallen is dat zeker niet fijn. Nu ik alweer ruim twee maanden actief ben in de PR-branche, begrijp ik waar deze vraag precies vandaan komt. Pure journalistiek en PR; het zijn twee verschillende kanten van dezelfde medaille.
Om je eventjes mee te nemen; wanneer ik in mijn rol als journalist een verhaal produceer over bepaalde politieke ontwikkelingen of besluiten, leg ik niet graag van tevoren al mijn interviewvragen voor aan de politicus. Het interview moet namelijk niet overkomen alsof alle antwoorden van tevoren zijn bedacht. Bovendien wil de journalist in mij natuurlijk ‘waakhondje spelen’ en zo de bestuurder verrassen met een interessante kritische noot. Wanneer je vragen van tevoren opstuurt, weet je eigenlijk al dat de geïnterviewde het bij die vragen wil houden en zich daarop beroept.
Ondanks dat ik het in eerste instantie niet fijn vond om te werken met het van tevoren opsturen van interviewvragen, was het afgelopen week ook aan mij de taak om exact dat te vragen aan een journalist. Als je werkt in de PR-branche is dat zorgen voor het vooraf opsturen van vragen, toch wel echt een uitkomst. Je kunt de opdrachtgever zo goed mogelijk voorbereiden op een interview en deze zo goed mogelijk laten slagen: je voorkomt zo de nodige ‘uhm’s’, waardoor een radio- of televisie-interview beter doorloopt en er een goede ‘flow’ in zit. Bovendien zorgt het voor een inhoud met feiten die kloppen. De geïnterviewde kan zich namelijk beter voorbereiden op het gesprek en al gelijk met de juiste informatie komen.
Voor allebei de kanten is dus iets te zeggen. Zelf ben ik blij dat ik beide kanten van de medaille mag ervaren en dat geldt overigens niet alleen maar voor dit dilemma. Zowel als journalist als PR-adviseur, voel ik me juist sterker en overtuigender met deze ervaringen en kennis van beide werelden.
Wil jij ook goed voorbereid een interview ingaan? Neem dan contact met mij op.
Roos Houtman